11 dec ’16 – 26 febr. ’17

Expositie “vurige aarde, gouden grûn”

Vilt van Flues

Flues bestaat uit 6 vrouwen: Lia van de Zande, Annemiek Vervuurt, Ditte Velink, Marianne van der Raay, Ria Dokter en Ineke Carolus. Al bijna 20 jaar werken ze intensief samen.

Turf is de komende jaren een thema dat regelmatig terugkomt in het museum. Daarom is aan de vrouwen van Flues gevraagd te experimenteren met turfvezels in combinatie met de wol die ze normaal gesproken gebruiken.

In de expositie “vurige aarde, gouden grûn” toont viltgroep Flues de kunstwerken die het resultaat zijn van hun experimenten met wol en turf. Turf blijkt, naast het stoffige imago, ook als materiaal nogal stoffig te zijn. De kunstwerken die getoond worden zijn verre van stoffig; met de prachtige kleuren en structuren zijn de wandkleden en objecten vorm gegeven met als inspiratiebron de turf, de aarde waaruit de turf gewonnen wordt en het vuur dat met de turf kon branden. In de titel: “vurige aarde, gouden grûn” zit ook de rijkdom van de aarde verborgen, de bron van het leven.

Met respect voor de eeuwenoude geschiedenis en het harde leven van de veenarbeiders laat Viltgroep Flues ons op eigentijdse wijze de schoonheid van turf zien.