Museum Opsterlân

Tot 4 maart 2018 Expositie “Van botje tot klapschaats”

Een expositie over schaatsen en alles wat er schaatsgebied te vinden is, vanaf het botje tot en met de klapschaats. Voor deze tentoonstelling heeft Jan van der Werff uit Beetsterzwaag zijn privéverzameling ter beschikking gesteld.

Jan van der Werff werd geboren in 1947 en groeide op in en sportief en ondernemend gezin. Als het winterseizoen eraan kwam en er geschaatst kon worden, dan stond bij de familie Van der Werff ook letterlijk alles in het licht van deze sport. Met de goede winters en de vele oefeningen werk Jan uiteindelijk uitgenodigd om te trainen met de Friese selectie: “mooie tijden waarbij ik achter op de motorscooter met heit naar de trainingen, tot zelfs in Deventer werd gebracht”.

Het resultaat mocht er zijn: Jan van der Werff werd Fries kampioen op de kortebaan in 1964 in Sneek!

De liefde voor de schaatssport heeft uiteindelijk ook zijn verzameling veroorzaakt. De prijzen, de prachtige herinneringen aan de tochten en de daarbij horende fotoboeken van de familie moesten wel bewaard worden. In zijn werk stond destijds techniek en ontwerp centraal en Vander Werff is daardoor bijzonder geïnteresseerd in alle soorten schaatsen. “Er zijn zoveel ontwerpen en technieken in de schaats verstopt dat mij dit altijd zal blijven fascineren. Ook als ik op een rommelmarkt of schuurverkoop toch weer dat onbekende paar schaatsen vind met weer nieuwe karakteristieke eigenschappen”. Hij volgt de productietechnieken die door de jaren heen zijn veranderd.  Van schaatsen die met de hand gemaakt zijn, naar machinaal geproduceerde schaatsen.

In zijn verzameling van alles wat er op schaatsgebied te vinden is, zitten vele mooie en bijzonder objecten met allemaal een eigen verhaal.

Sowieso prachtig om te zien en erg “nijsgjirrig!”

Nog geen antwoord op uw vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.