23 en 24 april Nationaal Museum Weekend

TURF: “Het bruine goud”

Tijdens Nationale Museumweekend staat in Museum Opsterlân “het bruine goud” centraal.

Turf werd vanaf de 17de eeuw steeds belangrijker als brandstof en met de winning, verkoop en vervoer werd veel geld verdiend.  Turf wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt: in de tuinbouw; door kunstenaars:  peat art en beelden van kienhout (bogwood); in de gezondheidszorg: turf heeft de eigenschap straling te neutraliseren en doodt bacteriën; in de textielproductie: turfvezels kunnen worden gebruikt om textiel van te maken.

Een kunstenaar die met turf werkt, is Dioni ten Busschen. Toen Dioni in 2010 in Estland een veenderij bezocht, raakte zij gefascineerd door het materiaal turf. Haar beelden en objecten die zij van turf maakt, zijn te zien in Museum Opsterlân in de expositie: The forgotten people of Soosaare II “Droomtijd”.

Ook te zien zijn foto’s van Nynke Venema en Jessica van Dijk die zij maakten in oude veengebieden.

Tijdens het weekend krijgen bezoekers 50 % korting op de entreekosten. (met museumkaart is de toegang gratis). Jessica is beide dagen aanwezig tussen 13.30 en 16.00 om over haar werk te vertellen. Voor kinderen is er van alles te doen én is er een grabbelton waarin, naast allerlei leuke cadeautjes, elke dag 5 gouden molentjes verstopt zitten. Het museum is op zaterdag en zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur.