26 januari Opening LF2018 met “2018Verhalen”

Op vrijdagavond 26 januari opent ook Museum Opsterland de deuren voor de opening van LF2018. Zoals overal in Friesland – Lân fan ferhalen’ – bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom om te luisteren naar verhalen met als uitgangspunt de vraag: “Wat is de moeite waard om mee te nemen voor de toekomst?”.

Negen vrijwilligers van Museum Opsterlân brengen elk op eigen wijze hun verhalen op toepasselijke plekken in het museum. Denise Tiktak vertelt haar verhaal bij de monumentale trap in het museum. In de ‘Joodse hoek’ vertelt Henk Danes over zijn herinneringen aan het beertje van Max, dat jaren geleden onderdeel uitmaakte van een expositie over de Tweede Wereldoorlog. Feike Mulder vertolkt daar  met zijn gitaar het Joodse verhaal en Jelma Steenwijk duikt er in de geschiedenis van haar familie. Ook haar verhaal heeft wortels in de Tweede Wereldoorlog.

Op de afdeling over beurtschippers herinnert Wopkje de Jong zich een tochtje langs de Drentse Hoofdvaart met haar vader, moeder en beppe Wopkje. Beppe was dochter van een  schipper en zij heeft langs die langgerekte vaart heel andere  ervaringen dan haar kleindochter.

Rem Mooij was altijd al gefascineerd door de stenen in het museum. Zij vertelt haar verhaal als een gedicht over en met de stenen. “Ze kwamen van ver, met het ijs, maar deze heeft de zee in zich.” Jacqueline Verhoef brengt in ‘de adelkamer’ haar verhaal over de zilveren chatelaine en zij heeft daar zo haar vragen bij, over toen en voor de toekomst.

Hein en Anneke Sterk zijn niet persoonlijk aanwezig, maar hun verhalen zijn opgenomen en dus toch te horen op deze avond. Hein vertelt over het schip, de SS Gorredijk en de landverhuizers rond 1950. Anneke Sterk vertelt over beppe Sjiuwke die als schippersvrouw tien kinderen kreeg.

Persoonlijke verhalen die geschiedenis schrijven in Museum Opsterlân. Zeker het beluisteren waard, voor nu en voor de toekomst. En wie zelf wat te vertellen heeft, krijgt daarvoor gelegenheid. Toegang is gratis, de inloop is vrij en de avond duurt tot 22.00 uur.