Museum Opsterlân

Expositie (Z)onderdak vind onderdak in Museum Opsterlân

Expositie “(Z)onderDak” vindt onderdak in Museum Opsterlân. 

Gorredijk – De expositie (Z)onderdak is een initiatief van de kunstenaar Bruin van der Duim uit Ureterp. De expositie zwerft van plek naar plek en heeft van 5 mei t/m 30 april onderdak gevonden in Museum Opsterlân. Van der Duim werkt als vrijwilliger bij het dak- en thuislozencentrum “Het Passion”. Hij werd geraakt door de verhalen van de bewoners: hun rauwe en beschadigde levens tegenover hun kwetsbaarheid en hun zoektocht naar hoop. Hij portretteerde 12 mannen en deze portretten vormden het begin van de expositie “(Z)onderDak”. 

 Naast het werk van Bruin van der Duim is er ook werk te zien van Alie Popkema uit Bakkeveen en Henk de Lange uit Giekerk. Alie Popkema sloot in 2015 aan bij het project van Van der Duim. In haar beelden van natuursteen geeft zij de vrouwelijke emotie weer. Iedere dakloze heeft een moeder, misschien een zus, een vriendin, een dochter. Haar beelden van krachtige, kwetsbare en beschadigde vrouwen vormen een perfect tegenwicht in aanvulling en contrast met de portretten van de mannen. Henk de Lange maakt speciaal voor deze expositie beelden in turf. In de grote blokken turf zaagt, snijdt en raspt hij vormen. Het oeroude materiaal past perfect bij het rauwe leven van de dak- en thuisloze mens.

 Dakloos of thuisloos, het kan iedereen overkomen. Mensen die dakloos worden zijn vaak gewone mensen bij wie er iets misgaat in het leven. Niemand verlaat zonder reden zijn huis, vaderland, dierbaren of bezittingen. Mensen komen door schulden, verliezen van een baan, verbreken van een relatie, ruzie met ouders, verslaving, onderdrukking, oorlog of vervolging in de problemen en gaan zwerven of slaan op de vlucht. Geschat wordt dat 31 duizend mensen in Nederland geen vaste woon of verblijfplaats hebben, in de opvang slapen, op straat, in openbare gebouwen of bij familie of vrienden. De expositie (Z)onderDak vraagt aandacht voor deze mensen.

Op 8 maart geeft Alie Popkema  een “to do-lezing” in het kader van de internationale vrouwendag. Op het programma staan een rondleiding door de expositie en vervolgens zelf aan de slag om een eigen vorm in steen te maken.
Bruin van der Duim geeft op 15 maart een lezing waarin hij  vertelt over zijn contact met de dak- en thuisloze mannen over hun levens met weinig ups en veel downs. Beide avonden starten om 20.00 uur, de deur gaat om 19.30 uur open. Het museum vraagt een vrijwillige bijdrage om het werk van het dak- en thuislozencentrum te kunnen steunen.

 

Nog geen antwoord op uw vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.