Museum Opsterlân

De tocht gaat, afhankelijk van de wind, zeilend of op de motor, over de oude turfroute en door Gorredijk waarbij u de prachtige geveltjes uit de 18de eeuw goed kunt bekijken. Ondertussen krijgt u alles te horen over de geschiedenis van de beurt- en turfvaart, de vervening en van de omgeving. Bij de sluis legt de praam aan en kunt u te voet naar Museum Opsterlân. Een wandeling van zo’n 5 minuten. In overleg is het mogelijk de vaartocht te combineren met bijvoorbeeld een picknick, koffie met turfcake, een extra rondleiding door het museum of een wandeling met gids door Gorredijk.

Lees verder

Meer dan 400 musea hebben een eigen “pronkstuk” gekozen voor de Nationale Museumweek 2017.

Van 4 t/m 9 april zijn al deze pronkstukken in musea door heel Nederland te bewonderen.

Het “Gouden Pronkstuk” in Museum Opsterlân is “De Vuistbijl van Wijnjeterp”.

Lees verder

Gratis entree voor kinderen op vertoon van pake of beppe bij Museum Opsterlân in de voorjaarsvakantie!
Van 1 t/m 4 maart 2016 organiseert Museum Opsterlân voor 15e keer ‘Help Pake & Beppe de vakantie door’. Een jubileumjaar en daarom is het thema: Feest!
Kinderen hebben op vertoon van pake of beppe (of andere volwassene) gratis entree.

Lees verder

Museum Opsterlân organiseert de komende jaren een aantal tentoonstellingen en activiteiten rond het thema: TURF!
Een kunstenaar die met turf werkt, is Dioni ten Busschen (peatart – turfkunst). Toen Dioni in 2010 in Estland een veenderij bezocht, raakte zij gefascineerd door het materiaal turf. Tijdens een wandeling door een veenmoeras ontstond het verhaal van de vergeten menen van Soosaare. De kleuren, de oorverdovende stilte en de schitterende lucht naast de angst om weg te zakken in het moeras riepen gedachten op over mensen die ooit weggezakt zijn. We vinden ze tegenwoordig als veenlijken. Ze zijn duizenden jaren oud en prachtig gemummificeerd in een donkerbruine kleur. Wie waren deze mensen, hoe leefden zij en wat kunnen wij nog van hun leren.

Lees verder

Op zondag 26 juli en op zondag 9 augustus 2015 kunt u zich individueel opgeven voor een vaartocht met de historische snik: "Swaentsje" door het centrum van Gorredijk.

Lees verder
Nog geen antwoord op uw vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Meer activiteiten
Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.