Museum Opsterlân

26 januari 2020 – 2 februari 2020

LEVENSLICHT

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Opsterland, is van 26 januari tot en met 2 februari het tijdelijke monument Levenslicht te zien.

 

Op zondag 26 januari wordt om 19.00 uur het monument onthuld door burgemeester Ellen van Selm op het bordes voor Museum Opsterlân te Gorredijk. Deze plek is gekozen omdat er al vanaf 1755 een levendige en welvarende Joodse gemeenschap bestond in Gorredijk met een eigen synagoge en een eigen begraafplaats.  De Tweede Wereldoorlog maakte definitief een einde aan deze gemeenschap maar Museum Opsterlân blijft deze geschiedenis vertellen. Onder andere in een film met het indrukwekkende levensverhaal van het jonge meisje Esther Colthoff.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks tot 21.00 uur te bezoeken.

Levenslicht staat op het bordes op de volgende dagen: zondag 26 januari, maandag 27 januari, vrijdag 31 januari, zaterdag 1 februari, zondag 2 februari.  Tijdens deze dagen is het museum geopend tot 21.00 uur en worden er ook diverse activiteiten georganiseerd.

Klik hier voor het volledige programma.

Op 28 januari is het monument in Bakkeveen, 29 januari in Ureterp en 30 januari in Beetsterzwaag.

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.