Museum Opsterlân

 

 11 maart t/m 1 april

“Kinderen van de Jister”

LF2018 project van  Marc de Jong

In 2011 vroeg Marc de Jong voor het eerst aan zijn overburen, aan de Jister in Langezwaag, waar ik woon en werk en mijn atelier heb, of hij hun kinderen mocht schilderen. En daarna hun vriendjes uit dezelfde straat. Dat was het begin van wat later uitgroeide tot een thema : – Kinderen van de Jister -.

Wat is er nou mooier dan kinderen te mogen portretteren, het is de verbeelding van kwetsbaarheid, onschuld en toekomst. Het wordt zo, door de jaren heen, een overzicht van welke kinderen er zoal hebben gewoond in de buurt aan de Jister te Langezwaag. Sommigen zijn verhuisd naar een andere stad of dorp en komen er weer nieuwe kinderen wonen en er zijn nieuwe kindjes geboren. Zo’n straat is als een spiegel van het leven, het verandert altijd.

“Kijk in hun ogen

en je krijgt het vertrouwen

dat het

ondanks alles

in deze woelige wereld

om ons heen

wel goed komt

Dat geeft hoop”

Marc

8 april t/m 24 juni

“DOWN TO EARTH”

The forgotten people of Soosaare part III

Diep diep in Moeder Aarde, waar wij mensen deel van uit maken, ligt haar eigen wijsheid en schoonheid verborgen. Door de ratrace waarin wij leven zijn wij die soms vergeten. Wij raken daar steeds verder van verwijderd. Toch is dit onze bron. Hierin vinden wij de reden van ons bestaan. Soms even terug kijken en beseffen waar wij vandaan komen, hoe wonderschoon Moeder Aarde is maakt ons nederig en brengt ons kracht. Je een onderdeel van een groter geheel voelen geeft zin aan het leven.

Het binnenste van Moeder Aarde met al haar rotsen, grotten en gesteenten staat hiervoor symbool en staat voor geboorte van leven die zij voedt en onderhoudt.

De verering van Moeder Aarde deed men al in de prehistorie en zou vandaag de dag geen kwaad kunnen. Vruchtbaarheidsbeeldjes en grottekeningen zijn de eerste vondsten van de mensheid welke zijn achter gelaten in de natuur. In de tentoonstelling “DOWN TO EARTH” zijn die te zien.

In de serie “The forgotten people of Soosaare part III” worden rotsen, grotten en gesteenten gebruikt voor meubels en andere gebruiksvoorwerpen.

24 April t/m 24 juni

Renskje Lageveen uit de Tijnje exposeert met beelden en schilderijen op de vide van het museum.

 

1 juli t/m 5 augustus

Eindexamenexpositie Foudgumse School

 

11 augustus t/m 4 november

“HET FRIESE PAARD IN BEELD”

Kunstexpositie met als thema: Het Friese Paard. Kunstenaars uit heel Nederland verbeelden het Friese paard in verschillende kunstdisciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.

www.facebook.com/Het Friese Paard in Beeld

Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.