vrijdag 16 november: Lezing Kees Bangma

Dacht u ook dat er in de Eerste Wereldoorlog weinig gebeurde in Nederland en dus in Opsterland?

Niets is minder waar. De invloed van de oorlog is enorm.
Mobilisatie van tienduizenden Friezen waaronder Wietse Duursma uit Bakkeveen. De briefwisseling tussen hem en zijn vrouw Ibeltje is bewaard gebleven en geeft een uniek inzicht in de zieleroerselen van en problemen waarmee vooral oudere gemobiliseerde militairen te maken krijgen. Naar veel dorpen komen in oktober 1914 Belgische en in oktober 1918 Franse vluchtelingen. Om de honger tegen te gaan richt burgemeester Selhorst centrale keukens op in Gorredijk en Nij Beets. Desondanks rellen in de gemeente vanwege de voedseltekorten. Een groot aantal Friezen wordt ingelijfd in het Amerikaanse leger en sneuvelt aan het front. Gerrit Roorda, de latere wethouder in de gemeente, is dan in Amerika. Hij weigert, het begin van een carriere als ‘slacker’, dienstweigeraar.
Over al deze onderwerpen in Fries perspectief verschijnt op 11 november, de dag van de wapenstilstand, het boek Ver van het front? Friesland en de Friezen in de Eerste Wereldoorlog. Een van de schrijvers, Kees Bangma uit Dokkum, vertelt op 16 november het Opsterlandse verhaal over deze in de geschiedenis vergeten periode.

Aanvang 20:00 uur.
Kosten: € 5,00 incl. kop koffie/thee