Unieke kunst van turf door Dioni ten Busschen

Als het paard klaar is, gaat het per turfschip naar Museum Opsterlân.

Dioni werkt als artist in residence in het pand waar voorheen een boekwinkel zat. Op de ramen staat “Peatart pop-up galerie”. Peatart is turfkunst.

Leeuwarden is een stad van schoonheid en gezellige drukte, zegt ze: “Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat zoveel mensen een kijkje zouden nemen in mijn galerie annex atelier. Bijna iedereen wil van alles aanraken of ruiken. turf doet wat met mensen” merkt ze.

De tijdelijke galerie werd geopend door ambassadeur Kaili Terras van Estland. Zeven jaar geleden kwam de portretschilderes in deze Baltische staat voor het eerst in aanraking met turf en was meteen verkocht. Ze ging met de dode plantenresten van duizenden jaren oud aan de slag met olie en water om het spul goed bij elkaar te houden. Soms gedraagt het materiaal zich als hout, dan weer als klei. Ik weet nog steeds niet waar de grenzen liggen”

Door dagelijks met het eeuwenoude natuurlijk materiaal om te gaan, heeft Dioni diep respect gekregen voor moeder aarde, zoals ze zegt. “dit is niet zomaar ontstaan. Hier moeten we zuinig mee zijn.”

De Peatart pop-up galerie is nog tot 10 augustus open aan de Nieuwstad 53 in Leeuwarden. Hier is ook de tentoonstelling “Down to Earth – the forgotten people van Soosaare” te zien. het Friese paard van turf is daarna te zien op de expositie “Het Friese paard in beeld”.