Museum Opsterlân

Vanaf 17 maart: expositie “Vlinders”

Van 17 maart t/m 26 mei 2019 staat de vlinder centraal in het museum.

Verschillende thema’s komen aan bod: van de enorme diversiteit aan vlinders tot de dramatische afname van insecten waaronder dus ook de vlinder. In de afgelopen 27 jaar is 75% van de vliegende insecten (waaronder vlinders) afgenomen. Hans Bijl, oud onderwijzer in Lippenhuizen, verzamelde honderden vlinders waarvan een groot deel in het museum te zien zal zijn.

Passie voor vlinders heeft hij sinds hij in zijn vroege jeugdjaren in het Natuur Historisch Museum in Leeuwarden de vlindercollectie zag in de kamer van de directeur. Dat wilde hij ook! Hij leerde het prepareren en registreren waarbij de naam van de vlinder, de vindplaats en de datum genoteerd worden. Hierdoor krijgt een verzameling een wetenschappelijke waarde. Het doel: kijken en bestuderen hoe vlinders zich op de lange termijn gedragen. Door zelf de eitjes van de vlinder uit te laten komen en de rupsen te laten verpoppen kunnen zeldzame soorten weer teruggezet worden om uitsterven te voorkomen. Ook kan de oorspronkelijk biotoop voor een bepaalde vlinder vastgesteld en teruggebracht worden waardoor de vlinder zich hopelijk weer gaat vermeerderen.

In zijn enorme verzameling bevinden zich dag- en nachtvlinders, vlinders zonder vleugels, variaties op bekende vlinders en onbekende vlinders, kleine en grote vlinders, vlinders met prachtige kleuren en tekeningen, vlinders met doorzichtige vleugels, vlinders uit alle uithoeken van de wereld. Hans noemt de Koninginnepage zijn meest bijzondere vlinder, daar begon het allemaal mee.

Hans verzamelt ook andere zaken die met vlinders te maken hebben. Zo ook het prachtig geïllustreerde boek: ‘Over de wonderbare verandering van de rupsen en hun merkwaardig bloemenvoedsel’ uit 1679 van Maria Sibylla Merian en een schilderijtje dat een zeeman maakte van vlindervleugels.

Nog geen antwoord op uw vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.