Museum Opsterlân

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Domela Nieuwenhuis, Us Ferlosser, overleed. In deze tentoonstelling aandacht voor de Opsterlandse tijdgenoten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis:

Rindert van Zinderen Bakker, Geert Lourens van der Zwaag, Vitus Bruinsma, Frederike van Uildriks en Tjepke Nawijn. En over de personen die later zijn spoor volgden: Wolter Postma, Jarig van der Wielen, Gerrit Roorda, Roelof de Wilde, Piet Dijkstra, en Siemen Brinksma.

Sommige namen komen we nu nog tegen als straatnamen, zoals de Tjepke Nawijnstraat in Nij Beets, de Rindert van Zinderen Bakkerstrjitte  en de Jan Eijsengastrjitte in Gorredijk en de Siemen Brinksmaweg in Jubbega. Mensen die in verzet kwamen tegen de verplichte winkelnering, tegen kinderarbeid, de lage lonen, geen loon bij ziekte, de lange werkdagen en de slechte woonomstandigheden.

Met o.a. foto’s, kranten, vaandels en de in boekvorm uitgegeven memoires van Van Zinderen Bakker, geeft de tentoonstelling een prachtig tijdsbeeld van een groep mensen in Opsterland die er al vroeg van overtuigd waren dat de samenleving moest veranderen.

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe exposities en het laatste nieuws.