Actueel

18 november 2023

Reactie op persberichten over UFO’s in Gorredijk

De afgelopen periode stonden er persberichten in o.a. de Drachtster courant en in de SA! naar aanleiding van een lezing over de UFO’s in de Skâns door dhr Anton Teuben. Daar in die nieuwsberichten werd gesuggereerd dat MO hieraan meewerkt, laten we weten dat dit een misverstand is. MO heeft niets te maken met dhr Anton Teuben, het Schumann instituut, noch met zijn lezingen of denkbeelden over UFO’s. Er is geen enkele samenwerking. De tentoonstelling richt zich niet om denkbeelden of UFO’s wel of niet bestaan. Daar verdiept MO zich niet in. De tentoonstelling zal gaan over de impact in 1974 van het gebeuren op de bewoners, hun beleving of ervaringen destijds. Museum Opsterlân gaat strikt vertrouwelijk om met de persoonsgegevens van degenen die op onze oproep gereageerd hebben.

Actueel

15 juli 2023

OPROEP: GETUIGENISSEN UFO’S IN GORREDIJK 1974

In 2024 is het vijftig jaar geleden dat Gorredijk wekenlang in het middelpunt van de (media)belangstelling stond. Gedurende drie weken was er een aanhoudende stroom meldingen van zoevende gele, witte, rode en blauwe lichten, vliegende schotels en flitsende driehoeken. Deze gebeurtenis wordt nog altijd gezien als een van de belangrijkste cases die Nederland gekend heeft. Uitzending gemist? Kijk hier voor de uitzending in OP1 van 6 juli 2023. Museum Opsterlân komt graag in contact met toeschouwers, getuigen en omstanders van destijds. Wij zijn op zoek naar de verhalen van toen en de uitwerking die de gebeurtenissen hadden op de inwoners. We zijn uitdrukkelijk níet op zoek naar een antwoord op de vraag of UFO’s wel of niet bestaan. Op YouTube staan nog altijd filmpjes van schoolkinderen die in het luchtruim ‘iets’ gezien hebben. Het zou geweldig zijn als wij de kinderen van destijds kunnen interviewen en wellicht komen er bijvoorbeeld nog tekeningen, dagboekfragmenten, foto’s en andere creatieve uitingen boven water. Aanmelden kan via de mail (info@museumopsterlan.nl) of telefonisch 06 – 1162 9140. Voor meer informatie kunt contact opnemen met Wilma Couperus, coördinator Museum Opsterlân.

24 april 2023

Lezing Bert Looper over De Melkstaking 1943

Logo melkstaking Museum Opsterlân organiseert op woensdag 3 mei om 20.00 uur een lezing over de Melkstaking van 1943. De lezing wordt verzorgd door Bert Looper (voormalig directeur van Tresoar). Naast het verhaal over Friesland, zal hij in zijn verhaal ook dieper ingaan op de gevolgen van deze staking voor Gorredijk en haar bewoners. De lezing sluit aan bij actuele expositie die in Museum Opsterlân t/m 1 juli te zien is over de Melkstaking. De lezing vindt plaats in Museum Opsterlân, Hoofdstraat 59 te Gorredijk. Toegangsprijs: € 10,00 (lezing inclusief bezoek tentoonstelling, museumjaarkaart nvt). In verband met het beperkt aantal plaatsen (45) is aanmelden verplicht (e-mail: info@museumopsterlan.nl of telefonisch 0513 – 462930). Meldt u daarbij het aantal personen met voor- en achternaam. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.